Rogier Hintzen Grant

Rogier was de ideale bruggenbouwer tussen de afdelingen Neurologie en Immunologie. Zijn diepgaande immunologische kennis in combinatie met zijn scherpe klinische blik en bevlogenheid vormden de basis voor onderzoek van wereldklasse met veel publicaties in high impact journals, prachtige proefschriften en prestigieuze prijzen.

Rogier zat boordevol bruisende plannen en ideeën voor nieuwe onderzoeksprojecten toen hij begreep dat hij ernstig ziek was. Ondanks de ongekend donkere wolken die zich boven hem en zijn gezin samenpakten, nam hij direct het voortouw in de zorg voor de toekomst van zowel zijn gezin als de wetenschap. Hij wilde zijn patiënten een beter perspectief bieden en vond dat we moeten blijven zoeken naar een betere behandeling van MS. De Rogier Hintzen Grant heeft tot doel onderzoek naar een betere behandeling mogelijk te maken.

Zo was het zijn diepe wens de rol van T-cellen in het ontstaan van MS te onderzoeken. We weten uit onderzoek dat T-cellen een rol hebben in het ontstaan van MS. Normaal komen deze cellen in actie om ongewenste ziekteverwekkers in het lichaam te bestrijden. Maar in het geval van MS vallen T-cellen het lichaam aan, in plaats van het te beschermen. Door de individuele T-cellen te isoleren en te analyseren hoopte Rogier tot nieuwe inzichten te komen. Dit zogenaamde T-cel onderzoek wordt deels mogelijk gemaakt door MS-research. De modernste technologie voor het analyseren van de individuele T-cellen is ‘single cell seqeuncing’. Rogier had hoge verwachtingen van deze technologie, maar het is een kostbare techniek. De Rogier Hintzen Grant wil als eerste 'single cell sequencing' van T-cellen mogelijk maken. Voor dit project is 500.000 euro nodig.